Скубане
Събирането на пера е метод, при който перата се отскубват от птицата, докато тя е в съзнание. Когато перата се изтръгват, те са скубани със сила, оставяйки кървящи шушулки и увреждания по кожата като разкъсвания и синини. При отстраняване на някои по-трудни за оскубване пера, често има прикрепена към тях тъкан. През февруари 2009 г. шведски телевизионен документален филм описва перушинената индустрия за популярната телевизионна програма „Kalla Fakta“ (което означава „Студени Факти“ на шведски език). Този документален филм оценява, че между 50-80% от световния пазар на перушина е от живи птици.
ИКЕА потвърди, че 50-80% е вярно, след което отмени поръчка за пух от Китай. Документалният филм е сниман тайно в унгарска гъша ферма. Във филма може да видите гъски, лежащи на гърба си, които крещят и се борят да се освободят, докато перушината им е скубана от телата. След това можете да видите няколко птици, лежащи на пода с огромни рани по тялото. Тези рани се зашиват с игла и конец от същите работници, без никаква упойка.
Пухът и перата (перушината) се използват за изолация и подплата на продукти като якета, спално бельо, спални чували и възглавници. Повечето от тези продукти съдържат смес от пух и пера. Пухът е продуктът с най-висока стойност. Състои се от мекият, пухкав пух под едрите пера, който водните птици като патки и гъски имат, за да запазват топлината си. Земните птици като пилетата нямат много пух. Перата се предлагат в два вида: такива, с които летят, и от останалата част на тялото. Тези, с които летят, се намират по крилете и опашките. Те са по-големи, твърди и заострени. Тези пера обикновено са нарязани и се използват в по-нискокачествени одеала и дюшеци. Перата от останалата част на тялото им имат като функция да топлоизолират и защитават птиците. Те са по-меки и извити, което ги прави по-подходящи за употреба в леглата.
Перата обикновено се отстраняват по време на естествения цикъл на птиците, който е на всеки 6-7 седмици. Гъските не се хранят в деня преди събирането на пера, за да се избегне замърсяването на пера с изпражнения. Обичайният метод за отстраняване на перата се извършва като се държи гъската надолу, обикновено с главата между коленете на работника, което може да причини задушаване или нараняване, ако не се направи правилно. Работникът ще използва едната си ръка, за да държи гъската, а другата – за да премахне перата.
Най-големите износители на пух и перушина са Китай и Унгария. Общо има около 25 страни, които имат значително производство. Те се намират главно в Европа, Азия и Северна Америка. И ако си мислите, че само гъски и патки го отнасят, грешите.
Щраусовите пера се използват за декорация на къщи, украси за врат(като част от вечерни рокли), маски, костюми или прахочистачки. Повечето пера от щрауси, които виждате на пазара, са боядисани в различни цветове. Щраусите се отглеждат предимно само за пера в над 100 страни, като за месо и кожа от сравнително по-скоро. Както в студени климати като Норвегия, Швеция или Аляска, така и в топли климатични условия като Бразилия, Индонезия или Демократична Република Конго. Те са държани в големи ферми в групи от хиляди, където те са оскубвани живи. Обичайният метод за скубане на щраусите е да ги закарат в заграждение, достатъчно малко, за да не могат да ритат или да се обръщат. След това работниците ще премахнат перата. Това обикновено се прави на всеки 7 месеца от живота им.
Какво можем да направим?
Можем да не купуваме продукти с пух или перушина. Няма нужда да плащаме това страдание да продължава. Има достатъчно много алтернативи, които са качествени, красиви и получени по ненасилствен начин.